Lehtitilaus on hyvä joululahja lapselle

Joulun alla ehkä eniten stressiä aiheuttavat joululahjat ja niiden keksimisen vaikeus. Omien lastensa lahjatoiveet yleensä saa kuulla joko lapselta suoraan tai rikkomalla kirjesalaisuutta, ja käymällä läpi muksun joulupukille lähettämän kirjeen ja lahjalistan. Jotkut toiveet joutuu ohittamaan tai korvaamaan omilla ideoilla, sillä suosituimmat lahjatoiveet ja hittilelut ovat yleensä melko hintavia. Vieraammille lapsille, kuten kummilapselle tai naapurin tenaville, on vielä vaikeampaa keksiä lahjaa. Karkkipussi tuntuu liian pieneltä, mutta olisi ehkä liioittelua antaa satasen legosetti. Sukulaislasten mieltymyksiä ei voi arvata, kun aina ei muista (eikä enää kuudetta kertaa kehtaa kysyä) lapsen nimeä tai sukupuoltakaan. Niin kuin iki-ihanassa joululaulussa Mistä tuntee joulun lauletaan: ”Onko tyttö vaiko poika lapsi Virtasen; kuinka lahjan sopivan mä keksin kun mä muista en?”

Lehtitilaus viihdyttävä, sivistävä ja edullinen lahja

Mikä siis neuvoksi? Miten valita omalle tai vieraalle lapselle sopiva lahja, mitä ei heti palauteta kauppaan tai heitetä romukoppaan? Miten löytää sivistävä, viihdyttävä ja kohtuuhintainen lahja, mistä on iloa saajalleen vielä joulun jälkeenkin? Vastaus on lehtitilaus. Lehtitilaus sopii lahjaksi ihan kenelle vain, sillä aikakauslehtiä on tarjolla kaiken ikäisille ja mitä erilaisimmista asioista kiinnostuneille. Naapurin rouva ilahtunee naistenlehdestä, kuten Annasta tai Me Naiset -lehdestä, ja isäntä saattaa innostua harrastuksiaan käsittelevästä lehdestä, kuten Erä-lehdestä tai Moottorista. Näitä lehtiä lukevat tai ainakin selailevat myös lapset. Tutkimusten mukaan lapset ja nuoret lukevat paljon niitä lehtiä, joita kotoa löytyy, ja ottavat lukutottumuksissaan mallia vanhemmistaan. Ei siis ihme, että yli 12-vuotiaiden tyttöjen ja poikien luetuimpiin lehtiin kuuluvat K-ryhmän asiakaslehti Pirkka, S-ryhmän vastaava Yhteishyvä ja juorulehti Seiska, mitä moniin talouksiin tilataan sen mainioiden TV-sivujen takia.

 Aku Ankka lehti

Katso parhaat Aku Ankka -tarjoukset täältä!

Mitä jos lapselle tilaisi ihan oman lehden, missä käsiteltäisiin häntä kiinnostavia asioita? Tällä lailla lukemiseen vastahakoisemminkin suhtautuvan lapsen lukuintoa voisi herätellä. Suomalaislapset lukevat aina vain vähemmän ja aina vain huonommin, joten oma lehtitilaus on hyvä keino houkutella kehittämään lukutaitoa ja sanavarastoa sekä kriittistä lukutaitoa, eli tekstin luotettavuuden arviointia. Kaikkia tällaisia taitoja tarvitaan opiskellessa ja arki- sekä työelämässä. Lehtitilauksissa on sekin hyvä puoli, että ne kestävät yleensä 6–12 kuukautta, joten lahjan saamisen ilo ei rajoitu lahjakortin saamiseen aattona. Joululahja tulee kotiin kannettuna – lehdestä riippuen – yhden tai useamman kerran tulevina kuukausina. Lehtitilaukset ovat edullisiakin lahjoja moneen muuhun ideaan verrattuna. 4 kuukautta Aku Ankkaa saattaa irrota alle 30 eurolla, minkä lisäksi joko tilauksen saaja tai maksaja voi saada jonkun kivan kaupanpäällisen – repun, nappikuulokkeet tai vaikka lippiksen. Vuosi lemmikkilehteä maksaa noin kolmekymppiä, puoli vuotta Koululaista (plus kaulahuivi, penaali tai muu sellainen) alle viisikymppiä.

Millainen lehti lahjaksi tyttölapselle?

Aku Ankka on varma valinta, sillä se on sekä tyttöjen että poikien eniten lukema lehti. Aku Ankka Juniorin parissa viihtyvät jo 4-vuotiaat. Lukemisen, laskemisen ja loogisen päättelyn alkeita opettava Aku Ankka Juniori on lehti, mikä kannustaa opettelemaan äkkiä lukemaan. 7–8-vuotiaana Aku Ankka Juniori voidaan vaihtaa kaikenikäisille suunnattuun Aku Ankkaan. Aku Ankan ottaa isolle hädälle vessalukemiseksi myös perheen isä tai äiti. Aku Ankka toisaalta tulee varsin moneen kotiin.

Hyvä ja ajaton joululahja tytölle

Jos lehti jo kolahtaa perheen postiluukkuun joka keskiviikko, kannattaa miettiä, mistä tyttö on erityisen kiinnostunut. Alle 10-vuotiaat tykkäävät usein muumeista, Disneyn prinsessoista ja kissanpennuista. Muumi, Prinsessa ja Pets Suomi voivat alkaa tuntua lapsellisilta ala-asteen puolivälin lähestyessä. Kouluikäinen tyttö lukee ehkä mieluummin asiapitoisempaa Meidän Koiraa, Kissafania, Hevoshullua tai Villivarsaa. Koululainen sopii niin tytöille kuin pojille. Systeri, Demi ja Top Model tutustuttavat meikkaamiseen, muotiin ja muihin ”tyttöjen juttuihin”.

Millainen lehti lahjaksi poikalapselle?

Aku Ankka (Juniori), Bamse ja Lego Ninjago sopivat hyvin lahjaksi 4 – 8 -vuotiaille pojille. Eka- tai tokaluokkalainen poika ilahtuu Koululaisesta, mikä on monipuolinen laatulehti. Koululainen aktivoi lapsen ajattelua tarjoamalla hauskoja tehtäviä, ja se käsittelee pienen koululaisen arkielämään kuuluvia asioita helppotajuisella ja viihdyttävällä tavalla. Pojat pitävät myös sarjakuvalehdistä, kuten Karvisesta. Koirafaneille on omat lehtensä, samoin lätkäharrastajille (Jääkiekkolehti) tai tietokonepeleihin hurahtaneille (Pelit). Tiedelehdet, kuten Tiede, alkavat yleensä kiinnostaa viimeistään ala-asteen viimeisillä luokilla.

Muita lehtiä, joista saatat olla kiinnostunut