Ristikkolehdet

Ristikot ovat koko kansan hupia! Ristisanatehtäviä täytetään niin ala-asteella kuin palvelutaloissa. Ristisanaharrastus yhdistää. Vastauksia kysellään kavereilta tai etsitään internetistä, sillä erilaisilla internet-sivustoilla voi pyytää apua jonkun tehtävän ratkaisemisessa, kuten kysellä, tietääkö kukaan, mikä oli Kikka-nimisen laulajan ristimänimi, tai mikä on Pielisen yleisin kalalaji.

Ristikko kuuluu monen aikakaus- tai sanomalehden vakiovarustukseen, mutta oikein ahkerille täyttäjille on olemassa pelkkiin sanaristikoihin keskittyneitä ristikkolehtiä. Kioskilla tai marketin lehtihyllyssä yhden kappaleen hinta on noin kahdesta neljään euroa. Poikkeus on kaksi kertaa vuodessa ilmestyvä paksu opus nimeltä Suuri Ristikkokirja, minkä normaalihinta on noin kahdeksan euroa. Suuresta Ristikkokirjasta löydät valtavan määrän upouusia sanaristikoita, -ketjuja, -ristejä, anagrammeja, sudokuja ja piilosanatehtäviä. Ristikkolehden kestotilaus tulee usein halvemmaksi kuin irtonumeroiden ostaminen, varsinkin, koska ristikkolehdistä löytää edullisia puolen vuoden tai koko vuoden kestäviä tutustumistarjouksia.

Mikä on sanaristikko?

Ristikko on ruudukko, johon on tarkoitus täyttää sanoja joko vasemmalta oikealle tai ylhäältä alas, joissain harvemmissa malleissa myös viistoon. Yleensä on tarkoitus kirjoittaa yksi kirjain per ruutu, mutta on olemassa myös tavuristikoita, jolloin yhteen ruutuun merkitään sanan yksi tavu. Sanat päätellään annettujen vihjeiden perusteella. Ristikoita on niin helppoja kuin haastaviakin. Haastavissa ristikoissa esiintyy paljon harvinaisia, vain tiettyyn murteeseen kuuluvia tai vanhakantaisuutensa takia jo miltei käytöstä poistuneita sanoja, kuten isää tarkoittava ”taatto”, vesikauhaan viittaava ”nappo” tai ”ekslaavi”, mikä on tiettyyn kuntaan tai valtioon kuuluva, mutta sen rajojen ulkopuolella sijaitseva alue. Ristikkoharrastaja oppii uutta ja kerää paljon nippelitietoa, mitä voi vielä tarvita tulevissa elämänvaiheissa.

RistikkoLeijona -lehti

Ehkäpä maailman ensimmäinen ristisanatehtävä julkaistiin joulun alla vuonna 1913. Kyseessä oli New York World -lehti. Suomen Kuvalehti julkaisi ensimmäisen suomenkielisen ristikon vuonna 1925. Nykyään erilaisia sanatehtäviä on paljon erilaisia, joten ristikkoharrastaja voi valita esimerkiksi kuva- tai perusristikon, krypton tai numeroiden täyttämiseen perustuvan sudokun. Krypton laatijan pitää ratkaista, mikä kirjain vastaa mitäkin numeroa. Jos 1 on A, tulee kaikkiin ykkösellä merkittyihin ruutuihin merkitä A-kirjain.

Ristikkoharrastajien aivot pysyvät nuorina jatkuvan harjoittamisen ansiosta. Säännöllinen pähkäily estää muistisairauksia, ja kehittää niin havainnointikykyä, verbaalisia taitoja kuin lyhytkestoista muistiakin. Kaiken lisäksi sanaristikoiden ratkominen on hauskaa – laaja sanavarasto ja hyvä muisti tulevat ikään kuin kaupan päälle. Ristikkolehdet pitävät kilpailuja, jolloin oikein vastanneiden kesken arvotaan muutaman kympin tai satasen pääpalkinto. On siis monta hyvää syytä lisää tilata oma ristikkolehti, tai ostaa se kiskalta mukaan pitkälle juna- tai lentomatkalle, jolloin aika kuluu kuin siivillä. Yksittäinen ristikkolehti tai ristikkolehtitilaus on sopiva lahja kenelle vain! Alle on esitelty muutamia poimintoja laajasta sanaristikkolehtivalikoimasta.

Ristikkosuosikit julkaisee kuusi kertaa vuodessa jonkun tietyn vuosikymmenen parhaimpia ristikoita. Mukana on usein näytteitä myös muilta vuosikymmeniltä, mutta teemana oleva vuosikymmen tulee käytyä hyvin läpi 52 sivun aikana. Ristikkosuosikit-lehteä täyttävät yhtä paljon sekä miehet että naiset, ja erityisen suosittu se on keski-ikäisten parissa.

Ristikko-Potti ilmestyy kahden kuukauden välein, ja on joka kerta pullollaan laadukkaita ristikoita. Tarjolla on sekä rahapalkintoja, Veikkauksen arpapalkintoja että muita kilpailuja. Matin Helpot Ristikot tarjoaa huumoria, onnistumisen iloa ja mahdollisuuden voittaa, sillä joka ristikosta on mahdollista voittaa rahaa. Pääpalkinto voi olla peräti 500 euroa. Matin Helpot Ristikot ilmestyy joka kuukausi.

ApuRistikot ja -Kryptot

ApuRistikot on Suomen suosituin ristikkolehti, jossa on sudokuja, kuva-arvoituksia, kryptoja, piilosanoja, anagrammeja ja muuta kiehtovaa ajanvietettä. Pääsääntöisesti tehtävät ovat helppoja, mutta keskiaukeaman ristikon kanssa pääsee harjaantuneinkin ratkoja kokeilemaan rajojaan. Melkein kaikissa ApuRistikon ristikoista voi voittaa palkintoja, rahan ohella esimerkiksi lehden vuosikertoja. Palkintoja voi olla jaossa jopa 900 euron edestä. ApuRistikot ilmestyy 12 kertaa vuodessa, joten onneaan pääsee kokeilemaan kuukausittain.